10. lokakuuta 2017

6 vinkkiä vauva-arkeen

Vaikka olisi mahtavaa olla superäiti, joka jaksaa, jaksaa ja jaksaa, kukaan meistä ei sellainen ole. Ehkä etenkään vauvavuoden juttu ei olekaan organisointi, pystyminen tai tekeminen. Ehkä suurin salaisuus piileekin armollisuudessa.

Alla on kuusi vinkkiä, joilla helpottaa vauvavuodenaikaista väsymystä.


1. Älä vaadi itseltäsi liikoja.
Kehosi ei tarvitse palautua kuukaudessa tai kahdessa, eikä sinun tarvitse olla aina pirteä ja iloinen. Kulje hyvällä omallatunnolla yöpaidassa koko päivä, jos siltä tuntuu.

2. Älä vaadi vauvalta liikoja.
Älä oleta, että vauva nukkuu yöt läpeensä tai muutenkaan ymmärtää aikuisten rytmistä hölkäsen pöläystä. Älä oleta, että vauva on aina hyväntuulinen tai päästää sinut kaikessa rauhassa suihkuun tai edes vessaan. Anna vauvan olla vauva. Pidä paljon sylissä ja nauti yhteisistä hetkistänne.

3. Anna kotitöiden odottaa.
Jos vauva haluaa olla sylissä, pidä häntä sylissä. Imetysmaratonin aikana valmistaudu pysymään aloillasi tuntitolkulla. Anna kotitöiden olla. Kyllä ne pyykit ja tiskit odottavat, imuroida ehdit myöhemminkin. Tuijota vaikka kattoa, niin et näe tekemättömiä töitä!

4. Älä aikatauluta elämää.
Vauvavuonna ei kannata paljon kellon mukaan menoja suunnitella. Vaippa on vaihdettava ja vauva ruokittava, oli aikaa tai ei. Jatkuva aikatauluttaminen aiheuttaa turhaa stressiä. Ainoa huomioon otettava aikataulu etenkin alkuviikkoina on kauppojen aukioloajat.

5. Ulkoile.
Kun sänky tuntuu ainoalta houkuttelevalta vaihtoehdolta, mutta vauvaa ei nukuta, lähtekää vaunulenkille. On helpompi pysyä virkeänä ja hyväntuulisena raittiissa ilmassa kävellen kuin sisällä sänkyä tuijotellen. Sitä paitsi lenkillä ajatuksetkin usein tuulettuvat!

6. Nuku kun voit!
Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä: jos et muuten saa riittävästi unta, nuku aina kun siihen on mahdollisuus! Nuku yöllä vaikka tunninkin sykleissä, ota päivällä nokosia. Nuku silloin, kun vauva nukkuu, ja olet itse väsynyt. Nuku kun voit. Nuku, vaikka keksisit sata asiaa, jotka pitäisi hoitaa ennen vauvan heräämistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti