4. lokakuuta 2017

Riittääkö rakkaus?

Vauvavuosi ja väsymys, kaikki se valvominen, kaikki ne katkonaiset yöunet ja hätäiset päiväunet... Pyykkivuori, tiskivuori ja muut vuoret... Äitinä oleminen, isänä oleminen...

Oli lapsia sitten yksi tai kaksi tai enemmän, on muistettava olla muutakin kuin äiti tai isä. On muistettava olla myös puoliso.

Miehenä ja vaimona olemisen ei tarvitse olla rakettitiedettä, ei ollenkaan. Sen sijaan parisuhteen ylläpitämiseen tarvitaan rakkautta ja pieniä tekoja, pieniä huomionosoituksia.

Tuntuu hyvältä aamulla herätä, kun puoliso toivottaa hyvää huomenta. Illalla sisällä läikähtää lämpimästi, kun pimeydestä, jostain keskellä nukkuvan lapsen toiselta puolelta, kuuluu uninen hyvää yötä. Ne ovat niitä pieniä Ajattelen sinua -viestejä.

Entäpä sitten siinä hyvän huomenen ja hyvän yön toivotusten välissä? Katseita. Merkitsevä hymy. Lämmin halaus ohimennen. Suukko poskelle, niskaan, paljaalle olkapäälle.


Etenkin vauvavuonna on tullut nukuttua silloin kun vauvakin nukkuu. Yöllä ja päivällä. Kotityöt ovat jääneet kakkossijalle, joskus parisuhdekin. Vauvan nukahdettua mielessä on pyörinyt ensimmäisenä oman nukkumisen mahdollisuus.

Nukkua voi kuitenkin myös puolison kanssa yhdessä. Kenties ne tunnin päiväunet, kenties viidentoista minuutin nokoset. Jo se hoitaa, kun voi painaa päänsä toisen selkää vasten, toisen kylkeä vasten, kuunnella toisen hengitystä. Siinä on sitä väsynyttä yhteenkuuluvuuden tunnetta, että vaikka nyt ei jaksa tämän enempää, niin ollaan lähekkäin kuitenkin.

Ja sitten ovat ne pienet arkiset keidashetket. Illalla lapsen nukahdettua voi keittää pullakahvit. Tai pelkät kahvit. Voi sytyttää kynttilän, ihan tavallisen tuikun vaikka. Kysyä, mitä oikeasti kuuluu, ja kuunnella mitä toinen vastaa.

Pienistä asioista koostuu parisuhde, tavallinen arkinen parisuhde, se hyvä parisuhde. Siinä pienillä rakkaudenosoituksilla ja huomioimisilla on suuri merkitys. Vasta niiden jälkeen tulevat ne isot irtiotot: treffit tai lomaviikonloppu.

Siispä tänäänkin kannattaa olla muutakin kuin isä ja äiti, olla mies ja vaimo, näyttää toiselle että välittää, ja muistaa sanoa ne kolme pientä sanaa, joilla on uskomaton vaikutus!

     Minä olen rakkaani oma,
     minuun hän tuntee halua!
          (Laulujen laulu 7:11)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti