8. marraskuuta 2017

6 vinkkiä mukavaan hammaspesuun

Miksi vauva tai taapero ei avaa suutaan, anna hammasharjaa tai pese itse hampaitaan? Miksi hampaiden harjaamisesta tuli ongelma?

Alle olen kerännyt muutaman vinkin sujuvaan hampaiden harjaamiseen. Näitä vinkkejä meillä on toteutettu alusta lähtien, joten kerron myös, miten ne ovat toimineet.

1. Aloita hampaiden harjaaminen varhain.

Yleinen suositus on aloittaa hampaiden harjaus ensimmäisen hampaan puhjettua. Tällöin joku vauva tutustuu hammasharjaan kahden, joku vasta kymmenen kuukauden iässä. Mitä vanhempana hampaiden harjaamisen aloittaa, sitä vaikeampaa se voi olla.

Meillä hampaiden harjaaminen aloitettiin neljän kuukauden iässä, ennen ensimmäistäkään hammasta. Kun ensimmäinen hammas sitten puhkesi, olimme ehtineet harjailla ikeniä jo noin kuukauden, ja hampaan harjaaminen sujui rutiinilla.

2. Älä anna hammasharjaa vauvalle. 

Jopa kasvatuskirjoissa neuvotaan antamaan hammasharja vauvalle. Tämän jälkeen moni vanhempi onkin todennut joutuvansa neuvottelemaan kerta toisensa jälkeen, kuka harjaa saa pitää. Älä siis tyrkkää harjaa ensimmäisenä vauvan käteen.

Meillä vauvalle ei annettu harjaa niin kauan, kuin hän ei ollut riittävän taitava harjoittelemaan hampaiden harjaamista oikeasti. Ensimmäisillä kerroilla vauva yritti ottaa harja. Pidin harjan itselläni ja selitin, että äiti pesee nyt vauvan hampaat. 3-4 päivän kuluttua vauva avasi suunsa heti harjan nähdessään eikä enää edes yrittänyt tarttua harjaan.

11 kuukauden iässä vauva sai oman harjan. Selvyyden vuoksi vauva saa pestä aamulla omat hampaansa keltaisella harjalla. Illalla on sinisen harjan vuoro ja silloin pesuvuorossa on äiti. Ei tappelua edelleenkään, koska jo harjan nähdessään vauva tietää, saako hän harjaa itselleen vai ei!

3. Älä pese väkisin.

Vauva saattaa sulkea suunsa yrittäessäsi harjata hampaita. Tähän on useimmiten syynsä, joten väkipakko ei kannata. Vauvan ikeniä saattaa aristaa. Tällöin kannattaa suosiolla keskittyä harjaamaan niitä kohtia, jotka voi harjata tappelematta. Näin hampaiden harjaaminen pysyy mukavana osana iltatoimia.

4. Kerro, mitä teet.

Joku saattaa, ajatella, että vauvalle on turha selittää mitään, koska tämä ei kuitenkaan ymmärrä. Vauva kuitenkin tunnistaa äänensävyt. Juttele mukavia vaikka lorumuodossa. Tuttua rimpsua kuuntelemalla hampaiden harjaaminen sujuu leppoisasti, ja pian vauva jo oppii, mitä on tulossa seuraavaksi.

Meillä on toiminut yksinkertainen selostus: "Alahampaat... Ylähampaat... Sitten vielä alahampaat... Ja ylähampaat... Ja lopuksi kieli!" Kun hampaita joskus on enemmän, siirrymme laulamaan aakkoset. Näin lapsi oppii hampaidenpesun lomassa kirjaimia ihan huomaamattaan.

5. Iltarutiinit ja säännöllisyys tuovat selkeyttä.

Sekä vanhemmalle että vauvalle on helpointa, mikäli illat toistuvat aina samanlaisina. Näin vauvakin tietää, milloin on luvassa hampaiden harjaamista. Harjaamisesta tulee osa iltatoimia, eikä sitä osaa kyseenalaistaa.

Otan esimerkiksi iltarutiinimme. Meillä syödään aina ensin iltapala. Tämän jälkeen mennään iltapesulle ja puetaan yövaatteet. Vasta yövaatteet päällä mennään harjaamaan hampaita. (Tämä sen vuoksi, että hampaita ei tulisi koskaan harjata heti syönnin jälkeen.) Hampaiden harjaamisen jälkeen luetaan iltasatu. Tämä järjestys on tullut kuukausien aikana lapselle niin tutuksi, että kaikki sujuu ilta illan perään kommeluksitta.

6. Keksi hampaiden harjaamisen loppuun joku pieni kiva juttu.

Tällä en tarkoita lahjomista tai palkitsemista. Kiva juttu voi olla ihan pieni, yksinkertainen ja huomaamaton. Pääasia, että se on aina sama, lapsi tietää sen odottavan harjauksen lopussa, ja lapsi pitää siitä. Tällöin lapsella on motivaatio harjaamiseen niilläkin kerroilla, kun se ei muuten huvittaisi.

Ensin meidän pieni kiva juttu oli harjaamisen jälkeen otettu vesihuikka. Se otettiin keittiössä matkalla makuuhuoneeseen. Kuukausien kuluessa tästä alkoi mennä hohto, mutta keksin vahingossa uuden kivan jutun, joka on tälläkin hetkellä käytössä: hampaiden harjaamisen jälkeen harjaamme kielen. Tämä on iltapesun kiistaton kohokohta. 


Lopuksi haluan muistuttaa, että jokainen lapsi on yksilö. Nämäkään vinkit eivät välttämättä toimi kaikkien kohdalla. Siksi kannustankin vanhempia jalostamaan näitä vinkkejä eteenpäin omalle lapselle sopiviksi. Pääasia, että hampaiden harjaaminen on mukavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti